icoon

Jazz

De collectie jazz is een heel waardevolle collectie met unieke composities en arrangementen van klinkende namen als Francy Boland, Jean Evans, Elias Gistelinck, Roger Morès, Bob Porter, Sadi, Jack Sels, Toots Thielemans, Jean Warland en vele anderen die jaren het gezicht waren van de Belgische jazz. 

Al in 1936 mag jazzmusicus Stan Brenders een bigband oprichten voor het N.I.R.: Het Grote Jazzorkest van België. Het orkest is een groot succes maar de tweede wereldoorlog gooit roet in het eten en wegens de tanende populariteit wordt de bigband na de oorlog ontbonden. Het zal dan duren tot midden de jaren 1950 vooraleer er onder leiding van Francis Bay opnieuw een bigband komt. Wanneer het orkest van Bay in handen komt van Etienne Verschueren, krijgt het orkest een nieuwe naam: het BRT-jazzorkest. Het orkest begint aan een zegetocht in binnen- en buitenland en is in die jaren een vaste waarde op Jazz Middelheim.

Een speciale vermelding is hier op zijn plaats voor de werken van de Poolse jazzcomponisten en -muzikanten Jerzy Milian en Jan Ptaszyn Wróblewski in de BOO-collectie. Beide heren waren in de tweede helft van de jaren ’60 van de vorige eeuw actief in het BRT-jazzorkest onder leiding van Etienne Verschueren en schreven ook verschillende werken en arrangementen voor dit orkest.

De volledige ontsluiting en digitalisering van deze unieke collectie zal nog verschillende jaren in beslag nemen maar is absoluut van groot belang voor onze kennis van de geschiedenis van de Belgische jazz.