Jerzy Milian - Engravings for Bigband and Soloists

Terug naar Beaux de BOO

Meer dan 50 jaar geleden, in de tweede helft van de jaren 1960, bestond er een nauwe samenwerking tussen Jerzy Milian (1935-2018) en de toenmalige BRT. Deze samenwerking zou tot stand gekomen zijn dankzij Elias Gistelinck (1935-2005), (jazz)componist en daarnaast ook producent van het BRT-Jazzorkest onder leiding van Etienne Verschueren. Milian trad op als muzikant van het BRT-Jazzorkest en was daarnaast ook actief als componist. Hij kon in België voluit experimenten met verschillende stijlen, zocht inspiratie in de folklore en de avant-garde. De ervaringen die Milian in België had opgedaan, brachten hem er later toe in Polen een orkest op te richten, het Orkiestra Rozrywkowa van de Poolse radio en televisie in Katowice.

Milian liet met het manuscript van Engravings for bigband and soloists zonder meer een topstuk achter in de muziekbibliotheek van de toenmalige BRT. Het buitengewone formaat, de prachtige lay-out, het mooie handschrift: wie wil er niet spelen uit deze prachtige partituur?

Ook het manuscript van Milians Circulations, een werk voor jazzcombo en symfonisch orkest, behoort tot de BOO-collectie en is eveneens een pareltje. Zowel van Engravings for bigband and soloists en Circulations bestaan BRT-opnames.